Polilaktik asit veya polilaktit olarak da bilinen PLA, esas olarak petrolden yapılan diğer endüstriyel malzemelerin aksine, mısır nişastası, tapyoka kökleri veya şeker kamışı gibi yenilenebilir kaynaklardan yapılan bir termoplastiktir. Daha ekolojik kökenleri nedeniyle bu malzeme 3D baskı endüstrisinde popüler hale geldi, tıbbi uygulamalarda ve gıda ürünlerinde görmeye başladık.

PLA plastik üretimi

Bu termoplastik polimer, mısır nişastası gibi bir karbonhidrat kaynağının fermente edilmesiyle üretilir. Bu durumda, nişastayı mısırdan ayırmak, asit veya laktik monomerlerle karıştırmak için doğal ürün öğütülür. Bu karışımla nişasta dekstroza (D-glikoz) veya mısır şekerine ayrılır. Son olarak, glikoz fermantasyonu, pla’nın temel bileşeni olan L-laktik asit üretir. Bu materyal Newton olmayan bir psödoplastik sıvı olarak kabul edilir. Bu, viskozitesinin (akış direncinin) maruz kaldığı strese bağlı olarak değişeceği anlamına gelir. Spesifik olarak, PLA ince kesilmiş bir malzemedir, bu da stres uyguladıkça viskozitenin azaldığı anlamına gelir.

3D baskıda PLA filament

PLA filament, kısmen yenilenebilir ürünlerden yapıldığı ve ayrıca mekanik özellikleri nedeniyle eklemeli imalatta geniş kabul görmüştür. Çalışması çok kolay bir malzeme olduğu için 3D baskıya yeni başlayanlar için genellikle tercih edilen seçimdir. Yarı kristal polimer olarak kabul edilen bu malzeme, 200ºC ile 260ºC arasında erimeye başlayan ABS filamentinden daha düşük 180ºC erime sıcaklığına sahiptir. Bu, PLA ile yazdırırken, ısıtılmış bir baskı yatağının kullanılmasının gerekli olmadığı ve kapalı odanın da bir zorunluluk olmadığı anlamına gelir. Tek dezavantajı, PLA filamentinin, dikkatli olmazsanız baskı kafasını tıkayabilecek daha yüksek bir viskoziteye sahip olmasıdır.

Bu filament, ABS filamenti ile aynı mekanik özelliklere sahip değildir; ikincisi çok daha dayanıklı ve esnektir. Bununla birlikte, PLA ısıya karşı daha fazla dirence sahiptir, bu nedenle genellikle gıda endüstrisinde kullanılır. Öyle olsa bile, projenin çok daha basit olduğu için büyük mekanik karmaşıklıkları yoksa, genellikle onunla çalışması önerilir. Örneğin, PLA karmaşık işlem sonrası işlem gerektirmez. Gerekirse zımparalanabilir veya aseton ile işlenebilir ve desteklerin çıkarılması genellikle çok kolaydır. Bu malzemenin ilk katmanında bazı sorunlar olabilir, bu nedenle parça bittiğinde ayrılmasını kolaylaştırmak için baskı tepsisine yapışkan bant eklenmesi önerilir.